onderzoek het zelf - inzicht & inspiratie
  • Home
  • Achtergrond
  • Aanbod
  • Bronnen
  • Blog
  • Contact

Blog

Gekwetst worden

9/23/2020

 
Kan ik een ander je kwetsen? Eigenlijk kan het niet, want wie bepaald dat jij gekwetst wordt ? Dat ben je zelf. Je kunt dus alleen jezelf kwetsen. Hoe komt het dan toch dat we voelen dat een ander ons kwetst en wij de ander lijken te kwetsen. Dit heeft te maken met zelfverantwoordelijkheid. We nemen niet de verantwoordelijkheid voor onze gevoelens en gedachten. Het komt dan vaak door de omgeving en de ander. Iedereen houdt regelmatig in meer of mindere mat op enige manier rekening met de ander.

Hierdoor leren we ook niet om zelfverantwoordelijk­heid te nemen. Er wordt ons al snel gezegd hoe het hoort en hoe het moet want anders...

Schuldgevoel kan ontstaan. Schuldgevoel wordt aangepraat doordat je de normen en waarden van de ander of jezelf overtreed. Je voelt je schuldig op het moment dat de normen en waarden van de ander of die van jezelf worden overschreden. (Schuld)gevoel ontstaat doordat we een bepaald oordeel hebben over hoe het zou moeten zijn en niet is. Dat kan meevallen (positief) en tegenvallen (negatief). Het blijft echter een oordeel. ​

Vergeving is dan ook de oplossing. Zelfvergeving dan wel te verstaan. Jij bent het immers die het oordeel velt waardoor je je gekwetst voelt.


Foto

Niet kiezen

4/20/2020

 
Foto
Niet kiezen heeft me lang parten gespeeld en gelukkig steeds minder. Eigenlijk moet ik zeggen niet bewust kiezen, want je kiest altijd. Je zou kunnen zeggen kiezen is bewust of onbewust. Onbewust kiezen is handelen vanuit overtuigingen waarvan je ze niet wist dat je ze had en bewust kiezen is vanuit overtuigingen die wel bij je bekend zijn. 

Onbewuste overtuigingen zijn overtuigingen die je al zo een gewoon  zijn geworden dat je ze normaal vindt. Bijvoorbeeld ik moet aardig zijn naar anderen, ik mag anderen niet kwetsen, ik moet krachtig zijn, ik moet niet over me heen laten lopen en zo zijn er velen overtuigingen die je dagelijks gang sturen. Dit is is voor iedereen verschillend welke dat zijn. Zolang je daar niet bewust van bent, ben je niet echt vrij, maar wordt je geleid door allerlei overtuigingen.

Overtuigingen komen eigenlijk vaak voort uit angst. Dit vraagt wel even een toelichting. Hieronder volgt een citaat van de geattendeerde meesters komt"

Je moet een onwrikbaar respect voor de vrije wil van anderen hebben. Zij hebben het recht te geloven wat zij willen, zelfs als jij het maar een beperkte of regelrecht foute gedachte vindt. Ze hebben recht op een proces van geleidelijk aan hun inzichten vergroten, zoals jij hebt gedaan om je huidige niveau van inzicht te bereiken. Ze hebben zelfs het recht hun geest af te sluiten voor elk hoger inzicht dan het specifieke geloofssysteem waarvan ze hebben besloten dat het de allerhoogste waarheid bevatte.
Dit betekent niet dat je niet met andere mensen kunt spreken over jouw overtuigingen. Maar het betekent wel in dat je dat moet doen met de onwrikbare houding dat je niet iemand anders wil bekeren of ervan overtuigen dat hun overtuigingen fout zijn en die van jou goed. Er is een subtiel maar uiterst belangrijk verschil tussen het hebben van een op angst gebaseerde intentie om anderen jouw overtuigingen te laten accepteren en de intentie die op liefde wordt gebaseerd door eenvoudig jouw overtuigingen en inzichten te delen. Wanneer jij niet door angst gedreven wordt, voel je niet de dringende behoefte om anderen te bekeren. Je zult gewoon jouw overtuigingen uitspreken en er niet gehecht aan zijn hoe andere mensen op jouw uitspraken reageren.

Ergens wist ik dit wel, maar ik heb ook een aantal overtuigingen vastgehouden als ik mag een ander niet kwetsen, ik wil de harmonie bewaken en de ander mag niet boos zijn. Dit maakt dat ik moeizaam kies vanuit mezelf. Angst vooral  wat anderen ervan vinden. 
Wat eigenlijk wel een grappige paradox is, is het feit dat mensen die zich helemaal niets aantrekken van anderen ook vaak niet bewust kiezen, maar zich laten leiden door zichzelf. Die worden emotioneel als de ander niet doet wat ze willen. Niets anders dan een andere manier om de zaak onder controle te houden. 
Wat is dan Bewust kiezen? Bewust kiezen is houden van jezelf en het leven. Kiezen voor je geluk in plaats van gelijk. Weten, voelen dat is belangrijk, maar het belangrijkste voor mij is er ook naar handelen. Dat is een van mijn uitdagingen.

Thuis voelen

8/14/2017

 
Wat is dat eigenlijk? Veel mensen die zijn op zoek naar zich thuis voelen. In ieder geval de spirituele zoekers, maar eigenlijk iedereen die niet blij en gelukkig is op zoek naar………….. laten we het thuis noemen. Geluk en vreugde is wellicht het thuis zijn. Laten we eens aannemen dat het zo is. Een plek waar we alleen naar de vreugde en blijheid ervaren. Zouden we dan nog opzoek gaan naar ons thuis voelen?

Waarschijnlijk niet, want dan is het goed zoals het is. Dit is overigens ook een leuke omschrijving van thuis voelen: het helemaal goed is zoals het is. Ik ben dit aan het leven en de ene keer gaat het beter dan de andere keer. Wat is dan “goed” en wat is dan “verkeerd”? Hier zijn heel veel verschillende interpretaties over en dat is eigenlijk wat is: “goed” en “fout” zijn interpretaties. 
Dus ik ben opzoek naar een interpretatie die ik goed noem, want dan ben ik thuis. Dat lijkt heel simpel, maar zo simpel is het niet, want ik heb heel veel conditioneringen die uiteindelijk uitkomen op een interpretatie van “goed” en “fout”. Dat is me namelijk geleerd. “Dat is nu eenmaal zo” was het antwoord toen ik vroeg waarom is dat “fout”. Een grotere dooddoener kun je eigenlijk niet bedenken. “Goed” en “fout” zijn ontstaan uit de dualiteit. De dualiteit is een gegeven en waarschijnlijk ontstaan omdat we iets willen ervaren. Wat we ook (willen) ervaren het kan niet zonder zijn tegendeel. Goed kan niet zonder fout, warmte kan niet zonder kou, gelukkig niet zonder pijn en zo kunnen we nog even doorgaan. De lijst is eindeloos. Het thuisvoelen is ook zo'n ervaring die we (willen) ervaren, maar die kan niet zonder de ervaring van me niet thuisvoelen. De kip of ei verhaal dus: je komt er niet uit.

​Hoe kun je je dan thuis voelen? Laat al je overtuigingen los en neem de dualiteit, het (on)bewust streven naar een ervaring, niet zo serieus. Zie het leven meer als in spel van het kip en het ei verhaal. Je kunt je over het leven verwonderen en dat is thuiskomen. Jezus zei: Wees als kinderen en geeft alle bezittingen (lees overtuigingen) weg. Wellicht is dat thuiskomen en dan zien we dat alles wat we ervaren een interpretatie is.


Na het schrijven van deze blog kwam het volgende filmpje op mijn pad. Toevel ? De tijd zal het leren😜

Van de dans tot danser

10/13/2016

 

Het hindoeïstische India gaf ons een mooi beeld om de relatie tussen God en zijn schepping weer te geven. God “danst” zijn schepping. Hij is de danser, de schepping de dans.
De dans is iets anders dan de danser en toch zou er geen dans zijn zonder hem.
Op zijn zoektocht naar God denkt de mens te veel, praat hij te veel. Zelfs als hij de dans bekijkt die we schepping noemen, piekert hij aan één stuk door; hij spreekt, overlegt, analyseert en filosofeert: … woorden, lawaai.

Wees stil en kijk naar de dans. Alleen maar kijken: een ster, een bloem, een verdord blad, een vogel, een steen. Ieder onderdeel van de dans is geschikt om te kijken, te luisteren, te ruiken, aan te raken, te proeven. En het zal zeker niet lang duren tot je Hem ziet, de danser zelf!

Bron: verhalenmail 

Foto
Foto

Basisvertrouwen II

10/12/2016

 

De afgrond in

Verweven met de ziel

Verwerkelijking

In Actie

Omarm het universum

Relax

Dit is het tweede gedeelte over Basisvertrouwen uit het boek De negen facetten van eenheid van A.H. Almaas.

Als je dus basis vertrouwen in je proces hebt, ben je niet alleen bereid om in de afgrond te springen, ben je niet alleen in staat om te zijn met wat er ook maar op komt, maar vertrouw je er ook op dat je goed terecht zult komen, welke kant het ook op gaat. Dit maakt de natuurlijke ontvouwing van je ziel mogelijk, zodat hij zich opent voor je innerlijke wezen.

Als er dus basisvertrouwen is, zal de ziel haar oude structuren gemakkelijker loslaten, zal zij zich gemakkelijker nestelen in het gewoonweg zijn en ertoe neigen om haar proces zich te laten ontrollen zonder er zich mee te bemoeien, wat vanzelf tot essentiële ontwikkeling zal leiden. Zonder basis vertrouwen zal de houding van het egel overheersen; de ziel zal een impliciet vertrouwen in haar leven in proces mis missen. 

Basisvertrouwen is een inherente gesteldheid van de ziel jouw ziel heeft basis vertrouwen zoals je botten en calcium bij elkaar horen,zo fundamenteel, zo verweven is basisvertrouwen met het wezen van de ziel. Het is voorbij het niet conceptueel; het is zelfs geen ervaring. Het geeft onze ervaring eerder een gevoel van gemak, van veiligheid en zekerheid, en een staat van zorgeloosheid in onze geest. Een gebrek aan basis vertrouwen blijkt duidelijk uit alle onzekerheden van het ego. 

Hoe meer basis vertrouwen er is, hoe soepeler het proces van verwerkelijking en transformatie kan verlopen. Als je basisvertrouwen mist, wordt het voor ons mensen belangrijk om het te ontwikkelen. Ontwikkeling betekent hier niet het opbouwen van een of andere nieuwe ervaring van onszelf, maar terug naar rust en ontspanning.

Om basis vertrouwen in actie te kunnen begrijpen, moeten we het onderscheiden van de neiging van het ego tot traagheid en niets doen. Het hebben van basis -vertrouwen betekent niet dat je niet handelt. Het betekent niet dat als iemand een geweer op je richt, je dan niets doet om jezelf te verdedigen. Het betekent dat je vertrouwen hebt in je impuls om weg te rennen, je heb vertrouwen in je inherente, intelligente functioneren.

Wanneer je veel basisvertrouwen hebt, ben je rustig en authentiek. Je neemt risico's. Je houdt je capaciteiten niet verborgen. Je neemt je hart en ziel deel aan het leven en doet wat je gepast lijkt, in het vertrouwen dat het goed komt. Zonder veel basis vertrouwen ben je verlamd door angst om te falen en afgewezen te worden. Je mag dan misschien een beetje bang zijn, maar die angst is niet zo'n probleem en je gaat er toch op af. Als je ze afwijst, wat dan nog? Je voelt dat je veerkracht hebt.

Wanneer we niet liefdevolle het universum kunnen omarmen , kunnen we geen basis vertrouwen hebben. Hoe kun je werkelijk loslaten in jezelf en er gewoon laten zijn als er geen vertrouwen is, dat de dingen fundamenteel in orde zijn, dat wat er ook gebeurt gepast is ? Als je dit vertrouwen niet hebt, ben je constant bang, constant gespannen, constant in gevecht met de werkelijkheid-van binnen en van buiten. We moeten dus ons basisvertrouwen heroveren.

Al het werk aan onszelf is nodig om dat ons basis vertrouwen niet volledig is. Als het dat wel was, zou je je volledig ontspannen voelen en zou je spontaan uitgroeien tot dat wat je eigenlijk zou moeten zijn.

Basisvertrouwen is synoniem met verwerkelijkt zijn, met tot rust gekomen zijn, met niet worstelen. Dat betekent niet dat je je niet hoeft in te spannen. Als je hout hakt moet hakken,hak je hout, maar je aarzelt niet en vraagt je niet af of het wel een goed idee is om het te doen, en je veroordeeld jezelf niet om hoe je het doet, je hakt gewoon hout. 

De meeste van ons kunnen dat niet zomaar doen, omdat we met onszelf aan het worstelen zijn. Wanneer we onderzoeken, ontdekken we dat we met onszelf worstelen omdat we geen vertrouwen hebben. We hebben er geen vertrouwen in dat, als we ons ontspannen, we de capaciteiten zullen hebben, de intelligentie zullen hebben, de kracht zullen hebben, de compassie zullen hebben die we nodig hebben om ons leven aan te kunnen.

Basisvertrouwen is een leren dat het leven eenvoudig te doen is, werkbaar is, dat we ons erbij kunnen ontspannen en het gewoon kunnen laten zijn. Het is het vertrouwen dat het universum zelf ons ondersteunt, en dat we de hulpbronnen in ons hebben om om te gaan met wat het leven ons ook maar biedt.

Basisvertrouwen betekent dus voldoende vertrouwen hebben om je denken te laten ophouden, om van binnen stil te zijn en te weten dat als er iets is dat je moet weten, die wetenschap zal komen. Het betekent er op vertrouwen dat als je iets moet doen, je ertoe in staat zult zijn. Het betekent het accepteren en vertrouwen van de stilte, de verstild heid, de zijns heid.

Om basis vertrouwen ervaring's matig te begrijpen en te ontwikkelen, om onszelf overdreven, los te laten en te ontspannen bij wat er is, is niet eenvoudig, omdat ons denken zo complex is geworden door te pogen klaar te komen met onze onwetendheid en onze wantrouwen. Onze geest is in zoveel stukken op gesplitst die voortdurend in gevecht zijn met de werkelijkheid en met elkaar. Omdat onze geest zo gecompliceerd en ga Otis is, is er een hoop werk, intelligentie en energie voor nodig om door te dringen in de dichten complexiteit en duisternis, en te ontdekken wat de eigenlijke waarheid van de werkelijkheid is. De werkelijkheid zelf is simpel en dood gewoon, maar we kunnen die een fout niet zien we kunnen het gewone van onze natuurlijke staat niet zien.

Wil je gelijk of wil je geluk

10/7/2016

 
Foto
Wil je gelijk of wil je geluk ?
Een vraag die vele vragen en veel weerstand kan oproepen. Allereerst: Wat betekenen de woorden geluk en gelijk ? Of beter gezegd welke betekenis geef ik aan die woorden? Als je in het woordenboek kijkt krijg je een waslijst aan betekenissen. 

Zoals ik hier gelijk bedoel is het “het juiste doen”, "correct doen" en "de waarheid pretenderen". Waarom willen mensen zo graag gelijk hebben ? Is men bang ongelijk te hebben en dus onjuist te doen? Of is het de angst de controle te verliezen ?  Waarom wil jij zo graag gelijk ? Kijk voor jezelf eens waarom je zo graag gelijk wilt hebben. 

Wat is geluk ? Er zijn twee vormen van geluk. Ik noem het egogeluk en zielsgeluk. Egogelukkig zijn betekent dat het geluk afhankelijk is van een gebeurtenis/resultaat/reactie. Daarnaast heb je zielsgelukkig. Dat is gelukkig zijn ongeacht wat er gebeurt. Het is een gevoel van blijheid dat niet afhankelijk is van enige actie of gebeurtenis. Gewoon blij en tevreden zijn met wat is. Egogeluk gekoppeld aan een actie of gebeurtenis is altijd een tijdelijk geluk, maar is ook een vorm van gelijk willen hebben. Als ik een auto heb dan ben ik gelukkig, als ik die baan krijg ben ik gelukkig, als ik die brommer krijg ben ik gelukkig, als ze op de juiste manier reageren, ben ik gelukkig.  Zodra zich een andere gebeurtenis voordoet is het geluk weg.  Je zou ook kunnen zeggen'als ik geen gelijk krijg, dan ben ik niet gelukkig'. 
​

We streven dus vaak naar tijdelijk geluk. Daar is helemaal niets mis mee, maar waarom streven we niet naar permanent geluk ? Daar zit het oordeel tussen. We zijn ervan overtuigd dat we alleen gelukkig kunnen zijn, als en als….. dàn ben ik gelukkig. We streven zo immers allemaal (on)bewust naar geluk. Dat kom in vele gevallen neer op gelijk willen hebben. Gelijk en (duurzaam) geluk gaan daarom niet samen. 

In deze wereld is het nauwelijks voor te stellen omdat we leven in de wereld van de dualiteit. Een wereld waarin we iets willen ervaren. Om iets te ervaren moeten we het tegengestelde ervaren. Je kunt warm niet ervaren als je niet weet wat koud is. Zekerheid kan niet zonder onzekerheid. Waardering niet zonder afkeuring. Is er een geluk mogelijk zonder tegendeel ? Dat is alleen maar mogelijk als je geen oordeel hebt. 

Waarom zouden we voor permanent geluk gaan ? 'Waarom niet?',  zou ik zeggen. Permanent geluk is een soort hemel op aarde. Een aarde waarin iedereen elkaar iets gunt, een aarde waarin overvloed is, waar we met zijn allen blij zijn. Ik ga niet voor een wereld voor tijdelijk geluk, want dan ben ik het grootste gedeelte van de dag op zoek. Moet ik van iedereen aanhoren waar je gelukkig van wordt. Ik moet van alles kopen om gelukkig te zijn, Iedereen moet reageren op mijn manier waardoor ik gelukkig wordt. Ik moet me anders voordoen dan ik ben, om gelukkig te worden. Doodvermoeiend en dat zorgt voor veel stress.  

Hoe ga ik voor permanent geluk ? Door mezelf wijs te maken dat ik niets nodig heb om gelukkig te zijn, dat ik goed ben zoals ik ben, dat niemand mij kan raken, dat ieder mensen goed is, zoals ie is. Uiteindelijk ga ik voor permanent geluk door niet meer te oordelen over wat er gebeurt en wat ik zie. Dit is een proces waar ik volop inzit, want ik heb anders geleerd. 

Wat is ons geleerd ? Je bent gelukkig als,……………... ? Het gaat voornamelijk over gelijk en erg weinig over geluk. Oorlogen, parlementaire enquêtes, , rechtszaken, discussies, lezingen, studies, dialogen, ruzies etc  gaan vrijwel altijd over gelijk. In de film what the bleeeeep do we know wordt wetenschappelijk aangetoond dat gelijk niet bestaat, maar dat alles een creatie is van onze gedachten/ons oordeel. Wat zou er gebeuren als het onderwijs eens geluk gaat doceren in plaats van gelijk? Welke baat zou de zorg erbij hebben als men zich niet zou focussen op de diagnose, maar op geluk? Wat zou er gebeuren als de overheid zich zou richten op geluk in plaats van gelijk? 

Denk je dat permanent geluk en gelijk samen kunnen gaan ? Het zou kunnen, maar het het maakt niet uit of je geluk hebt zonder of met gelijk. Wil je gelijk of wil je permanent geluk? 


De Kleine Ziel

10/6/2016

 
Dit is een mooi verhaal van het internet en dat geschreven is door Donald Walsch.

ER WAS EENS een Kleine Ziel die tegen God zei: "Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen." God lachte breed. "Dat is waar!", zei God. "Jij bent ook het licht." "Wow," zei de Kleine Ziel, "Dit is toch echt gaaf." Enige tijd later bleek dat weten wie ze was niet voldoende was. De Kleine Ziel voelde onrust van binnen en wilde ervaren wat het was om het licht te zijn. En zo ging de Kleine Ziel terug naar God (Wat geen slecht idee is voor alle zielen die willen weten wie ze werkelijk zijn.)

Hoi God! Nu weet ik wie ik ben. Is het goed als ik dat wil zijn?" God zei,"je bedoelt dat je wilt zijn wie je al bent?" "Wel", antwoordde de Kleine Ziel, "Weten wie ik ben is één ding, maar helemaal écht zijn is iets anders. Ik wil ervaren wat het is om het licht te zijn!"
"Maar je bent het licht al," herhaalde God weer lachend."Ja, maar ik wil voelen wat het is!" zei de Kleine Ziel. "Wel", God grinnikte, "Ik had het kunnen weten, jij bent altijd al de meest avontuurlijke."

Toen veranderde Gods houding. "Er is alleen één ding.... Er is niets anders dan het licht. Zie je, ik creëerde niets anders dan wat jij bent; en daarom is het niet makkelijk voor jou om jezelf te ervaren zoals je bent, omdat er niets is dat je niet bent." "Huh?" zei de Kleine Ziel, een beetje verbouwereerd. "Beschouw het op deze manier," zei God. "Je bent als een kaarsje in de zon. O, je bent daar met ontelbare andere kaarsjes die samen de zon zijn. En de zon zou anders zijn zonder jouw kaarsje. Hoe kun je weten dat je het licht bent wanneer er alleen maar licht is? Dat is de vraag." Weer lachte God. "Dat heb ik al gedaan." Zei God." Aangezien je jezelf niet kunt zien als het licht als je in het licht bent, zullen we je met duisternis omringen."

"Wat is duisternis?" vraagt de Kleine Ziel. God antwoordde, "dat is wat je niet bent." "Zal ik bang zijn in het donker?" vroeg de Kleine Ziel. "Alleen als je ervoor kiest om bang te zijn," antwoordde God. "Er is echt niets om bang voor te zijn, tenzij jij ervoor kiest om dat te zijn. Want weet je, we verzinnen het allemaal, we doen alsof." "Oh,'" zei de Kleine Ziel, en voelde zich al beter. Toen legde God uit dat, om maar iets te kunnen ervaren het tegenovergestelde er moet zijn. "Het is een groot cadeau," zei God, "want zonder het tegenovergestelde kun je niets weten. Je kunt geen warm weten zonder koud, geen boven zonder beneden, geen snel zonder langzaam. Je kunt geen links zonder rechts weten, geen hier zonder daar, en geen nu zonder toen. "En zo," concludeerde God,"wanneer je omgeven bent door duisternis, bal je vuist niet, verhef niet je stem en vervloek de duisternis niet. Wees liever een licht in de duisternis en word er niet boos over. Dan weet je wie je echt bent en iedereen zal het weten. Laat je licht zo schijnen dat iedereen weet hoe speciaal je bent!" "Bedoel je dat het goed is anderen te laten zien hoe speciaal ik ben?" vroeg de Kleine Ziel."Natuurlijk!" God grinnikte. "Het is heel goed! Maar onthoud: 'speciaal' betekent niet 'beter'. Iedereen is speciaal, ieder op zijn of haar eigen manier! Alleen zijn velen dat vergeten. Zij zullen dan ook zien dat het goed is voor ze om speciaal te zijn wanneer jij ziet dat het goed voor jou is om speciaal te zijn." "Wow," zei de Kleine Ziel, lachend van vreugde "Ik kan zo speciaal zijn als ik wil!" "Ja, en je kunt nu beginnen," zei God, die mee lachte samen met de Kleine Ziel. "Welk deel van speciaal wil je zijn?" "Welk deel van speciaal?" herhaalde de Kleine Ziel, "Ik begrijp het niet"

"Wel," legde God uit, "Het licht zijn is speciaal zijn, en speciaal zijn heeft heel veel kanten. Het is speciaal om aardig te zijn, of zachtmoedig, of creatief of om geduldig te zijn. Kun je nog meer bedenken waarin je speciaal kunt zijn?" De Kleine Ziel zat een moment stil. "Ik kan een heleboel manieren bedenken om speciaal te zijn!" riep de Kleine Ziel toen uit. "Het is speciaal om hulpvaardig te zijn, om te delen, om vriendelijk en zorgzaam te zijn voor anderen!" "Ja!" bevestigde God, "en je kan al deze dingen zijn, of elk ander deel van speciaal dat je wilt zijn, op elk moment. Dat is wat het betekent om het licht te zijn." "Ik
De Kleine Ziel weet wat ik wil zijn, ik weet wat ik wil ervaren!" zei de Kleine Ziel met groot enthousiasme. "Ik wil dat deel van speciaal zijn dat vergevingsgezind zijn heet." "Het is toch speciaal om vergevingsgezind te zijn?" "O, jazeker," verzekerde God de Kleine Ziel. "Dat is heel speciaal.' "Oké," zei de Kleine Ziel, "Dat is wat ik wil zijn. Ik wil vergevingsgezind zijn. Ik wil mijzelf ervaren als vergevingsgezind." "Goed,"zei God, "Maar er is één ding dat je moet weten."

De Kleine Ziel werd nu een beetje ongeduldig. Het lijkt wel of er elke keer weer een complicatie is. "Wat is het?" zucht de Kleine Ziel. "Er is niemand om te vergeven." "Niemand?" De Kleine Ziel kon nauwelijks geloven wat er gezegd werd. "Niemand!" herhaalde God. "Alles wat ik heb gecreëerd, is perfect. Er is geen enkele ziel van alle creaties die minder perfect is dan jou. Kijk maar om je heen." Toen realiseerde de Kleine Ziel zich dat zich een grote menigte had verzameld. Zielen kwamen van Heinde en Ver van overal van het koninkrijk. Want het was als een lopend vuurtje rond gegaan dat
de Kleine Ziel een ongewoon gesprek met God had en iedereen wilde horen wat er gezegd werd. Rondkijkend naar de ontelbare andere Zielen die hier bijeen waren, moest de Kleine Ziel toegeven. Niemand leek minder prachtig, minder magnifiek of minder perfect dan de Kleine Ziel zelf. Dat was het wonder van de Zielen die om hem heen waren, en zó helder was hun licht.

De Kleine Ziel staarde angstig naar hen. "Wie is er dan te vergeven?" vroeg God. "Jonge, dit is helemaal niet grappig!" gromde de Kleine Ziel. "Ik wil mijzelf ervaren als vergevingsgezind. Ik wil weten hoe dat deel van speciaal voelt." En de Kleine Ziel leerde hoe het moet voelen om droevig te zijn. Maar toen stapte een vriendelijke ziel naar voren uit de menigte. "Maak je geen zorgen, Kleine ziel," zei de Vriendelijke Ziel, "Ik zal je helpen." "Wil je dat?" De Kleine Ziel klaarde op. "Maar wat kan je dan doen?" "Wel, ik kan je iemand geven om te vergeven!" "Kan je dat?" "Ja" zei de Vriendelijke Ziel."Ik kan in je volgende aardse leven komen en iets doen wat jij kan vergeven. "Maar waarom? Waarom wil je dat doen?" vroeg de Kleine Ziel. "Jij, die van zo'n ongelooflijke perfectie bent! Jij die trilt van zo'n snelheid dat het zo'n helder licht creëert dat ik het niet kan evenaren! Wat kan je reden zijn dat jij je vibraties wil verlagen zodat jouw licht donker wordt? Wat kan de reden zijn voor iemand die zo licht is om in mijn leven te komen en jezelf zo zwaar te maken zodat je dit slechte kan doen?" "Simpel," zei de Vriendelijke Ziel."Ik zal het doen omdat ik van je hou." De Kleine Ziel leek verrast door het antwoord. "Wees niet zo verbaasd."Zei de Vriendelijke Ziel, "Je hebt hetzelfde gedaan voor mij. Herinner je het je niet meer? O, we hebben gedanst samen, jij en ik vele keren. Je herinnert je het alleen niet meer." "We zijn allebei alles geweest. We zijn het hoge en het lage geweest, het linker en het rechter. We zijn het hier en het daar geweest, het nu en het toen. We zijn het manlijke en het vrouwelijke geweest, het goede en het slechte - We zijn beide het slachtoffer en de dader geweest." "Zo zijn we samen gekomen, jij en ik vele malen eerder;

Steeds de ander de exacte en perfecte gelegenheid te geven om te uiten en te
ervaren wie we werkelijk zijn. En daarom," legde de Vriendelijke Ziel verder uit, "Kom ik in je volgende leven en zal 'de slechte' zijn dit keer. Ik zal iets heel slechts doen, en dan kan jij jezelf ervaren als degene die vergeeft." "Maar wat wil je dan doen?"vroeg de Kleine Ziel een beetje nerveus, wat wil er zo erg zijn?" "Oh," antwoordde de Vriendelijke Ziel met een glimlach, "We bedenken wel iets." Daarna leek de Vriendelijke ziel serieus te worden, en zei met rustige stem, "Je hebt over één ding gelijk, weet je. Wat is dat?" wilde de Kleine Ziel weten. "Ik zal mijn vibraties moeten verlagen, heel zwaar worden en deze niet zulke leuke dingen doen. Ik zal me anders moeten voordoen dan ik in werkelijkheid ben. En daarom wil ik je als dank om een gunst vragen." "Oh, wat je wilt, wat je wilt!" riep de Kleine Ziel, en begon te dansen en zingen, "Ik zal vergevingsgezind zijn!" Toen zag de Kleine Ziel  
De Kleine Ziel
dat de Vriendelijke Ziel erg stil bleef. "Wat is er?" vroeg de Kleine Ziel. "Wat kan ik voor jou doen? Je bent zo'n Engel dat je dit voor me wilt doen!". "Natuurlijk is de Vriendelijke Ziel een Engel!" onderbrak God. "Iedereen is een Engel! Herinner altijd; Ik stuur je niets dan Engelen." Zo wilde de Kleine Ziel meer dan ooit het verzoek van de Vriendelijke Ziel inwilligen.

"Wat kan ik voor je doen" vroeg de Kleine Ziel weer. "Op het moment dat ik je kwaad doe," antwoordde de Vriendelijke Ziel. "Op het moment dat ik jou het ergste aandoe dat je je kan voorstellen - op dat precieze moment... " "Ja?" onderbrak de Kleine Ziel, "Ja....?"De Vriendelijke Ziel werd nog stiller. "Herinner me als wie ik werkelijk ben." "O, dat doe ik!, dat beloof ik! Ik zal je altijd herinneren zoals ik je hier en nu zie!""Goed'" zei de Vriendelijke Ziel, "Want weet je, Ik zal zo hard bezig zijn met doen alsof, dat ik mijzelf zal vergeten. En als jij me niet herinnert zoals ik echt ben, kan ik het me misschien voor heel lang niet herinneren. En als ik vergeet wie ik ben, kan jij ook vergeten wie jij bent, en zullen wij beiden verloren zijn. Dan hebben we een andere ziel nodig om langs te komen en ons te helpen herinneren wie we zijn." "Nee, dat zullen we niet!" beloofde de Kleine Ziel weer. Ik zal je herinneren! En ik wil je bedanken dat je me dit cadeau wilt geven - De kans om mezelf te ervaren wie ik ben." Aldus was de afspraak gemaakt.
En de Kleine Ziel ging verder in een nieuw aards leven. Vol verwachting om het licht te zijn, wat heel speciaal was en vol verwachting om dat deel van speciaal te zijn dat vergevings gezindheid heet.
​

En de Kleine Ziel wachtte gespannen om de ervaring te hebben als vergevingsgezindheid en dankbaarheid aan welke Ziel dan ook die dit mogelijk maakt. En op elk moment in het nieuwe aardse leven wanneer er een nieuwe Ziel ten tonele verschijnt, ongeacht of deze nieuw ziel vreugde brengt of droefenis - Speciaal als ze droefenis brengen - dacht de Kleine Ziel aan wat God had gezegd: "Herinner je ALTIJD, Ik stuur je niets anders dan Engelen". 

​

Spirituele wetten

3/31/2016

 
Wat zijn spirituele wetten ? Het zijn de wetten die verwijzen naar de bron.Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord spiritualiteit wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring.

Welke wetten hebben te maken met de geest ? Alle wetten in principe, want alle wetten hebben te maken met de geest. Er  is hier echter een verschil tussen een afgescheiden geest of de eenheid. De wetten waar wij vaak over spreken is vanuit een afgescheiden denkgeest. Een Cursus in Wonderen zegt er het volgende over:

Onthoud dat de geest geen verschil kent tussen hebben en zijn. De hogere denkgeest denkt volgens de wetten waaraan de geest gehoorzaamt, en houdt dan ook alleen Gods wetten in ere. Voor de geest heeft halen geen betekenis, en is geven alles. Omdat de geest alles heeft, behoudt hij alles door dit te geven, en zo te scheppen zoals de Vader schiep.

Als we spreken over een afgescheiden denkgeest dan spreken we over onze eigen wetten. Hier kunnen we uitgebreide studies over maken over hoe wij denken dat het in elkaar zit, maar het blijven eigen wetten. Kijk de film „What the bleep.. do know” maar eens waarin uitgebreid uit de doeken wordt gedaan dat we onze eigen wetten hebben. Uw wil geschiede is hier van toepassing.

Vanuit de eenheid gezien kan het niet anders dan Uw Wil geschiede en is dit heel logisch. Vanuit een afgescheiden denkgeest is dat nogal wat complexer en eigenlijk onvoorstelbaar. "Het komt toch deels door een ander wat mij overkomt" en we hebben zo door de afscheiding als werkelijk te zien van Gods Wil onterecht een karikatuur gemaakt.

Spirituele wetten gaat ervanuit dat de eenheid de werkelijkheid is en de afgescheiden denkgeest voor de illusie staat. 

Padwerk heeft de spirituele wetten mooi omschreven en zie hieronder het filmpje.

BAsisvertrouwen

7/7/2015

 

De kern

Wat is basisvertrouwen

Wat is het niet

Het leven met basisvertrouwen

weinig 

Voorbij concepten

De ontvouwing van de ziel

De kern van dit verhaal is een samenvatting uit het boek De negen facetten van eenheid van A.H. Almaas. Het was zo een inspirerend verhaal dat ik maar eens een op een rij heb gezet. Het is eigenlijk ook een blog voor mezelf, maar wil hem graag delen.

Basisvertrouwen is een onuitgesproken, impliciet vertrouwen dat dat wat optimaal is, dat zichzelf voordoet; het gevoel dat wat er ook gebeurd uiteindelijk goed is. Het is het vertrouwen dat de werkelijkheid uiteindelijk goed aardig is; dat de natuur, het universumen alles wat bestaat in wezen goed en betrouwbaar is, dat datgene wat er gebeurt, het beste is wat er gebeuren kan.


Basis vertrouwen is een niet conceptueel vertrouwen in de goedheid van het universum, een in vanzelfsprekend, impliciet vertrouwen dat er iets in het universum in de menselijke aard en het leven is, dat inherent en fundamentele goed en liefdevol is en ons het beste toewenst.

Basisvertrouwen is een niet een vertrouwen in iets, in een persoon of een situatie, en wordt daarom ook niet gemakkelijk aangetast door bepaalde levens omstandigheden.

Het leven wordt zelf een spirituele reis, waar in je weet dat als je ophoudt met proberen, ophoudt met moeite doen, ophoudt met grijpen, ophoudt met je aan mensen en dingen en overtuigingen vast te houden, alles in orde zal komen, dat alles goed terecht zal komen.

Het is moeilijk om het over de basis vertrouwen te hebben, omdat het daarmee expliciet wordt gemaakt, terwijl het in wezen impliciet is. Diegene die het hebben, denken er nooit over na, twijfelen er nooit aan, weten zelfs niet dat er zoiets bestaat. Wanneer ze iemand zien die het niet heeft, vragen ze zich af waarom hij het zo moeilijk heeft, waarom hij niet weet dat alles goed zal komen.

Basisvertrouwen is de manier waarop de ziel is afgestemd op een basis wet van de werkelijkheid, namelijk het feit dat ons gevoel een afzonderlijke en geïsoleerde entiteit te zijn niet klopt, het feit dat onze egel ervaring van isolatie en hulpeloosheid een illusie is, die is gebaseerd op de identificatie met de wereld van de fysieke manifestatie.

De meeste mensen hebben niet veel basis vertrouwen, ze geloven dat het goed is om in sommige situaties vertrouwen te hebben en in andere niet. Er moet aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan voordat ze vertrouwen kunnen hebben. Dit is geen inherent basisvertrouwen in het leven. Dit is voorwaardelijk vertrouwen.

Wanneer basisvertrouwen voor openstaat, beïnvloed dat iemands leven totaal. Ieder van ons heeft een zekere mate van basis vertrouwen; het is niet iets dat we al dan niet hebben. Zonder enig vertrouwen zouden we niet kunnen functioneren.

Basisvertrouwen geeft ons het vermogen om ons over te geven, het vermogen om los te laten, het vermogen om in het onbekende te springen. Als je vertrouwen hebt, heb je geen verzekering nodig dat de dingen in orde komen, omdat je impliciet weet dat de dingen in orde komen.

Basisvertrouwen ligt zelfs voorbij het vertrouwen op God, omdat het gevoel dat je op God vertrouwt betekent dat je al een concept van God hebt.

Het ego perspectief ontstaat vanuit het gebrek aan vertrouwen. Het is gebaseerd op wantrouwen, op paranoia, op angst, op de overtuiging dat er niet goed voor je gezorgd zal worden en dat het universum er niet is om je te dragen op de manier die je nodig hebt. Deze overtuiging zorgt ervoor dat je gelooft dat je op allerlei manieren moeten manipuleren en spelletjes moet spelen om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt en dat de dingen gaan zoals ze moeten gaan.

Basisvertrouwen is de basis voor elke stap van ontwikkeling naar transformatie. Des te minder de basisvertrouwen aanwezig is des te meer wordt het bepaald door de structuur van het ego. Basis vertrouwen geef je het vermogen en de bereidheid om de beelden, identificaties, structuren, overtuigingen, ideeën en concepten los te laten. 

In deze eerste stap is de tweede inbegrepen: als je bereid bent om je over te geven, dan ben je bereid om te Zijn. Je bent bereid zijn om niet te proberen de dingen te veranderen, niet te manipuleren, niet aan zitten te duwen en te trekken. Je bent bereid om gewoon aanwezig te zijn wat op zichzelf een soort verwerkelijking is.

Als je geen basis vertrouwen hebt, zul je volgens je conditionering reageren op wat zich voordoet en zul je je proces de een of de andere kant op willen zien gaan. Je zult niet gewoon aanwezig laten zijn; je zult gespannen en verkrampt zijn. Basis vertrouwen is in deze nodig om je in staat te stellen het ego los te laten en te sterven, en ook moet je bereid te zijn en gewoon te zijn zonder te reageren.

Ook de derde stap van de transformatie vereist basisvertrouwen. De derde stap is de dingen zich spontaan en natuurlijk te laten ontwikkelen zoals ze dat willen, zonder dat je probeert om ze in bepaalde banen te leiden die volgens jou zouden moeten volgen. Dat betekent dat je niet probeert om de loop van de ontwikkeling te bepalen of de andere kant op te sturen. 




Waar kan het enneagram van nut zijn ?

2/27/2015

 
Picture
Het enneagram is breed inzetbaar. Het gaat namelijk om ons menselijk functioneren en is daarom toepasbaar op ieder terrein in ons leven, zowel privé als werk.

Over elk terrein afzonderlijk en allen tezamen kan, in combinatie met het enneagram, wel een boek geschreven worden. Over sommigen is dat ook al gedaan. Op elk terrein is winst te behalen, vooral wanneer het enneagram wordt toegepast. Door het enneagram erbij te betrekken, wordt het duidelijk waarom en hoe volwassenen en kinderen handelen. Dit handelen is grofweg in negen types in te delen, waardoor het hele spectrum wordt bezien. Ons handelen vindt echter vaak plaats vanuit ons eigen type, gezien door onze eigen bril. Door kennis van het enneagram zal uiteindelijk ons handelen en communiceren effectiever en soepeler verlopen.

Persoonlijke groei

Het hele enneagram gaat over en begint met zelfmanagement, met het winnen van persoonlijke effectiviteit. Men wordt effectiever op alle mogelijke, denkbare terreinen. Om aan persoonlijke effectiviteit te winnen is het van belang dat iemand zich ervan bewust wordt dat hij door zijn type gestuurd wordt en ervaart hoe dit gebeurd. Dit in plaats van dat hij zelf de regie heeft. Hij leert inzien hoe selectief wij waarnemen door die bril van ons. Als iemand dit leert inzien, wint hij alleen al aan effectiviteit doordat hij niet-beoordelend leert waarnemen. Hij ziet de volle 360 graden van de cirkel en niet alleen 1/9 deel ervan. Dit biedt een veel breder spectrum aan mogelijkheden.

Verandermanagement

Als mensen zich onveilig voelen, gaat het typespecifieke gedrag sterker opspelen. En wat is voor veel mensen nu onveiliger dan allerlei zaken die in hun organisatie gaan veranderen? Het is niet zo gek dat dit een grote impact kan hebben op mensen. Fulltime werkende mensen brengen wekelijks het grootste deel van hun tijd op hun werk door en dit biedt hen de bron van hun overleven, namelijk inkomen en zekerheid. 
Er zijn ook typen die juist kunnen opbloeien tijdens reorganisaties. Zij houden van verandering of van projecten. Mensen die de verandertrajecten in een organisatie managen, kunnen veel baat hebben bij kennis van het typespecifieke gedrag van medewerkers. Deze kennis kan behoud van energie en tijd opleveren. Het wordt dan een soepeler verandertraject, waarin de mensen gemakkelijker meegekregen worden.

Duurzame relaties

De kracht en waarde van het enneagram voor het onderhouden van duurzame relaties zijn groot. Het leren erkennen, herkennen en waarderen van verschillen tussen mensen is misschien wel het voornaamste dat het enneagram brengt. Het gebeurt vaak dat mensen in trainingen ineens geraakt worden door het verkrijgen van een inzicht over belangrijke mensen in hun leven. Als mensen bijvoorbeeld ineens inzien en begrijpen waarom een moeder doet zoals zij doet of waarom een buurman doet zoals hij doet. Kortom, wat er speelt bij die ander waardoor deze persoon reageert zoals zij of hij doet. 
Begrip krijgen van de innerlijke drijfveren van anderen wordt vergemakkelijkt door kennis van het enneagram. Hierdoor krijgt men meer geduld en compassie voor anderen. Het enneagram biedt de mogelijkheid tot het bouwen van bruggen tussen mensen. Mensen lopen die brug op naar de ander toe, in plaats van aan hun eigen kant te blijven staan. Het is geen uitzondering dat moeizame relaties tot verzoening kwamen, doordat er meer begrip voor elkaar ontst hebben gekregen waardoor er weer verzoening kwam, zijn geen uitzondering.

Meer succes in conflictbemiddeling en mediation

Een van de meest waardevolle en krachtige toepassingen van het enneagram is voor conflictbemiddeling. In conflicten heeft de oorzaak vaak te maken met botsende persoonlijkheden, die elkaar niet verstaan niet begrijpen, met de emotionele onderstromen. Zonder een studie psychologie te hoeven doen, biedt het enneagram een snelweg om diepgaande mensenkennis en inlevingsvermogen op te doen. Hoe beter een mediator is in het managen van de menselijke en emotionele kant van conflict, hoe effectiever hij zal zijn in het boeken van bevredigende resultaten. Zeker voor de echtscheidingsbemiddelaar biedt dit een kans op het bijdragen aan verwerking van de pijn, zingeving zelfs, dat beide ex-partners kan helpen om na de scheiding op goede voet met elkaar verder te gaan. Zeggen ingeval van kinderen uit de relatie is dit van groot belang.

Winst in effectiviteit als manager

Het enneagram biedt door het opdoen voor diepgaande mensenkennis en inlevingsvermogen een interessant hulpmiddel voor managers. Ook managers zijn geneigd vanuit hun vanzelfsprekendheden aan anderen leiding te geven. Daarmee op dusdanige wijze aan touwtjes te trekken, opknappen te drukken zoals het voor zichzelf werkt en zoals de manager zelf graag leiding ontvangt. Voor vele mensen in het team zal dit op hoofdlijnen wellicht werken. Misschien ook niet. Iedere manager krijgt vroeg of laat wel medewerkers in zijn team waar hij weinig mee kan en weinig van begrijpt. Waarvan hij niet begrijpt wat hij ermee aan moet of op welke knop hij moet drukken. Met het enneagram heb je een handleiding voor situationeel leidinggeven, waardoor de manager de eigen vanzelfsprekendheden en overtuigingen los kan laten en daarmee flexibeler kan handelen.


Succesvol projectmanagement, winnende teams

Als onderscheidende factor voor de succesvolle organisatie van de toekomst onderscheiden Petersen het vermogen tot leren van organisaties en daarmee het vermogen van leiders binnen de organisaties om dit te leren mobiliseren. Het is een noodzaak het vermogen om lerend te vernieuwen en vernieuwend te leren. Het is een noodzaak tot een procesgerichte benadering als het organiseren van feedbackprocessen, processen voor zelf organisatie, interactie processen. Mensenkennis helpt dit te realiseren omdat iedereen het optimale uit zichzelf haalt en de ander aan kan vullen waar nodig is. Voorts wordt er in management boeken vaak geschreven wat leiders moeten doen. De vraag is ze hoe ze het kunnen doen. Hoe ze de eigen beperkingen kunnen overstijgen om datgene te doen dat nodig is en wat wellicht niet binnen de eigen natuurlijke neigingen valt.

Onderwijs

Leerkrachten zijn vanuit hun professie betrokken bij de opvoeding van kinderen.  Na de ouders spelen vaak leerkrachten de grootste en intensiefste's rol in het dagelijkse leven van opgroeiende kinderen/jongeren. De begeleiding in deze cruciale leeftijd van opgroeiende kinderen/jongeren kan het niet zorgvuldig genoeg gebeuren. Juist bij de sociaal emotionele ontwikkeling kunnen kinderen/jongeren wel een steuntje in de rug gebruiken. Kennis van de enneagramtypen kan je als professional helpen om inzicht te krijgen waar je tegen aanloopt bij jezelf met bepaalde kinderen/jongeren. In een klas met 25 of 30 kinderen heb je als leerkracht altijd jongeren met wie je het gewoon makkelijker vindt werken dan met anderen. Als je eerlijk bent tegenover jezelf (en het kind) kun je misschien (h)erkennen dat je moeite hebt met de begeleiding van bepaalde type kinderen. Het enneagram helpt je leren zien wat er aan de hand is en nog belangrijker, in welke richting je oplossingen kunt vinden. Ook bij jezelf.

Werving, loopbaanbegeleiding en selectie

Het enneagram is bijzonder behulpzaam bij werving, selectie en loopbaan begeleiding. Door kennis van je en enneagramtypen kun je vrij nauwkeurig aangeven wat de hobbels in een bepaalde loopbaan kunnen gaan worden. Het is zeker niet zo dat het ene type beter of slechter is als het andere. Het heeft andere kwaliteiten en mogelijkheden. Als je het enneagramtypen weet kun je duidelijk aangeven wat de verwachte aandachtspunten zijn wanneer ze in bepaalde culturen of beroepsgroepen terechtkomen. Voor beroepskeuze's is het handig omdat je goed aan kunt geven waar het potentieel ligt en wat de obstakels onderweg kunnen zijn. Uit eindelijk is het type onafhankelijk welke keuzes je maakt. Dit overstijgt namelijk het enneagramtype laat namelijk alleen zien hoe je doet en niet wie je bent. Uiteindelijk is het van belang in te zien dat juist het overstijgen van het enneagramtype je werkelijk gelukkig maakt en wie je werkelijk bent. 


Opvoeding en ouderschap

Van de mooiste toepassingen van het enneagram  zijn de kansen die het enneagram biedt in de opvoeding van kinderen. Juist de sociaal emotionele ontwikkeling in die jaren van opgroeien, is van grote invloed om later goed te functioneren als volwassenen. Bijvoorbeeld het aankunnen gaan en onderhouden van duurzame relaties, het maatschappelijk functioneren. Een van de kansen die het enneagram biedt is om beter te kunnen afstemmen op het individuele kind. De persoonlijkheidsstructuur van het kind ontwikkelt zich nog, maar vrij jong wordt zichtbaar hoe de temperamenten verschillen. Het enneagram helpt om in te leven wat het er bij het kind speelt, waardoor er gerichtere begeleiding kan worden geboden. Alerte opvoeders die kinderen werkelijk zien en horen kunnen dit overwegend ook zonder het enneagram. Het enneagram helpt wel om het een en ander gemakkelijker, sneller en duidelijker te zien.

Wil je kennismaken met het enneagram. Kijk dan op de agenda of www.enneavision.nl







<<Vorige

    Author

    Deze blogs zijn over het algemeen geschreven door Geert Klein Bruinink tenzij anders vermeld. Deze blogs zijn om ervaringen te delen.

    Archives

    September 2020
    April 2020
    Augustus 2017
    Oktober 2016
    Maart 2016
    Juli 2015
    Februari 2015

    Categories

    Alles

    RSS-feed



Achtergrond-Bronnen-Activiteiten-Agenda-Blog-Contact
Doelstelling-Wil je gelijk-Chaostheorie
Lezingen-Webinars-Groepen-Individueel
Een Cursus in Wonderen- Klassieke Teksten- Enneagram- Padwerk 
Holografisch Universum-Desteni-Wet van aantrekking

Onderzoek het Zelf- Barmentloo 40 - 7161 KH Neede - 0545 294089 - info@onderzoekhetzelf.nl

Foto gebruikt onder Creative Commons van jinterwas
  • Home
  • Achtergrond
  • Aanbod
  • Bronnen
  • Blog
  • Contact